Karta dań Pałacu Popowo Stare

Zapraszamy na specyjały kuchni staropolskiej, polskiej i europejskiej.. Wielokrotnie nagradzane potrawy od lat nadają smaku każdej okazji. 

Dania główne
1. Kacza połowa po wielkopolsku pieczona z jabłkami, a podana z pyzami drożdżowymi i żurawiną
i odświętnie przyodziana                                                                                    
2. Palędwica cielęca pieczona na maśle z młodymi warzywami                        
3. Staropolskie zrazy wołowe zawijane z bogatym farszem

4. Tradycyjny schabowy pieczony z kostką i pieczarkami                                
5. Polędwica wieprzowa okraszona grzybami z popowskich lasów                                                                                                                                   
6.  Polędwica wołowa z pańskiego stołu z sosem gorgonzola

7.  Kotlety jagnięce marynowane w rozmarynie                                             
8.  Dworski pstrąg smażony na maśle                                                            
9.  Szlachecki sandacz  w tymiankowym sosie

10. Jesiotr, sola, łosoś lub dorada w barokowej oprawie                                  
11. Królewskie krewetki według pomysłu i kunsztu Mistrza

Zupy, kremy i polewki
1. „Czarna polewka”- czernina na kaczych podrobach z kładzionymi kluskami                                                     
2. Wykwintna zupa z raków                                                                             

 

3. Żur staropolski podawany z jajem zielononóżek, przepiórczym lub
     prosto od Chłopa , białą kiełbasą, chrzanem
     i okraszonymi ziemniakami                                                                          
4. Rosół z  perlicy lub z kury od Sąsiada                                                       
5. Krem z borowików – specjalność Pani na Popowie                                      
6. Krem szparagowy lub z innych warzyw sezonowych

Zakąski na zimno
1. Śledź po staropolsku                                                                                     
2. Łosoś peklowany przez  Pałacowego Kuchmistrza
    podany z sosem kawiorowym i kaparami                                                      
3. Pasztet młodych królików i gęsi z borówkami
     prosto z Pałacowej  Spiżarni